Doorgaan naar inhoud
Welke tondeuse is geschikt voor het scheren van (Labra)doodles?

Welke tondeuse is geschikt voor het scheren van (Labra)doodles?

Als het gaat om het scheren van een (Labradoodle), is het essentieel om de juiste benodigdheden bij de hand te hebben voor de vachtverzorging. Een goed uitgevoerde scheerbeurt zorgt er niet alleen voor dat je Labradoodle er weer fris uitziet, het bevordert ook de gezondheid van je harige vriend. In dit artikel voorzien we je advies en informatie bij het aanschaffen voor de juiste tondeuse en toebehoren waarmee jij je labradoodle helemaal zelf kan scheren.

De juiste tondeuse voor het scheren van een (Labra)doodle

Wanneer je hebt besloten om de vacht van jouw  (labra)doodle te gaan scheren is het belangrijk om goed gereedschap aan te schaffen. Niet iedere vacht is het zelfde. De juiste tondeuse is alles beslissend of het scheren een feestje wordt of een drama. Om de juiste tondeuse aan te schaffen is het belangrijk om te kijken wat voor vacht jouw hond heeft.

hond scheren
 1. Makkelijke vacht, elastisch en weinig tot geen klitten: Heeft jouw hond een dunne vacht, ga je er gemakkelijk doorheen met een kam zonder dat deze blijft hangen? Dan is de Wahl KM2 Two Speed hondentondeuse een goede tondeuse in combinatie met de Wahl opzetkammen set om de vacht langer te houden.

De Andis AGC Super 2 Speed tondeuse is dan ook een goede keuze. Deze is nog iets krachtiger. Wanneer je draadloos wil scheren dan raden wij de Heiniger tondeuses aan.

 1. Iets dikkere vacht met hier en daar een klit: Heeft jouw doodle een iets dikkere vacht en kom je met een gewone kam redelijk makkelijk door de vacht heen dan is de professionele hondentondeuse Andis AGC Super 2 Speed een geschikte tondeuse. Deze tondeuse is krachtiger dan de Wahl KM2 Two Speed waardoor de Andis makkelijker door de vacht heen gaat. Dit is dan ook onze meest verkochte tondeuse uit ons assortiment. Je kunt hierbij ook weer de Wahl opzetkammen gebruiken. Daarmee kun je de vacht maar liefst 2,5 cm lang houden.

  Wil jij draadloos scheren en een kwalitatief betere tondeuse, dan zijn onze Heiniger tondeuses de juiste keuze.

  Heeft jouw hond iets meer klitten en een iets dikkere vacht, dan adviseren we om een Andis skiptooth scheerkop te gebruiken. De langste die wij hebben is 13mm. Dat is toch nog bijna 1,5 cm. Hiermee houd je de vacht dus ook vrij lang en zeker als jouw labradoodle een dikkere vacht heeft met hier en daar een klit dan is dit echt een fijne combinatie. De tanden staan namelijk iets verder uit elkaar waardoor de tondeuse dan makkelijker door de vacht heen gaat, zonder te blijven hangen.

 2. Dikke vacht, veel klitten en zelfs vervilting: Heeft jouw hond een dikke vacht met veel klitten en op sommige plekken vervilting dan is een krachtige tondeuse echt belangrijk. De allerkrachtige tondeuses uit ons assortiment zijn de hondentondeuses van Heiniger. Ook als jouw doodle niet zo veel klitten heeft zijn dit de allerfijnste tondeuses uit ons assortiment. De tondeuses worden geproduceerd in Duitsland en die kwaliteit zie je terug in de kracht en gebruik maar ook in de prijs.

  Daarnaast kun je de Heiniger tondeuse ook zonder snoer, met accu kopen. Zo zit het snoer nooit in de weg.
  Wanneer je hond een hele dikke vacht heeft met vervilting en je wilt de vacht langer houden dan is het aan te raden om de vacht te scheren met een skiptooth scheerkop. De langste die wij hebben is 13 mm.

 

Het verschil tussen een opzetkam en scheerkop

De tondeuse is het allerbelangrijkste, maar een dat alleen is niet genoeg. Als jij je hond langer dan 1,5 mm lengte wil scheren is het belangrijk om gebruik te maken van een andere scheerkop of opzetkammen.
In deze twee producten zit veel verschil. We leggen het je graag uit.

De opzetkam: Een opzetkam is eigenlijk wat de naam al zegt: het zijn kammen. De kammen klik je over de tondeuse kop heen door het gemakkelijke ‘snap on’ systeem.Met kammen kun je de vacht heel lang houden, tot wel 2,5 cm.

Het voordeel van de opzetkammen set is dat je de lengte 2,5 cm lang kunt houden. Daarnaast kun je tijdens het scheren meerdere opzetkammen gebruiken waardoor je verschillende lengtes kan creëren. Zo kun je de kop bijvoorbeeld langer houden dan de buik enzovoorts. Opzetkammen verkopen wij heel veel aan labradoodle eigenaren omdat zij de vacht van hun doodle het liefst zo lang mogelijk willen houden.

Er zitten ook een paar nadelen aan opzetkammen. Het scheren met opzetkammen is zeker niet voor alle doodle vachten geschikt. Het nadeel van een opzetkam is dat de tandjes heel dicht op elkaar staan. Het is het zelfde als een normale kam. Kom je met een normale kam niet door de vacht heen dan lukt dat ook niet met een opzetkam. Dit is voor een klitloze, dunne vacht geen probleem. Maar wanneer de vacht wat dikker is en je gebruikt geen krachtige tondeuse zul je merken dat de tondeuse gaat blijven hangen in de vacht tijdens het scheren.
Daarnaast klik je de opzetkam over de tondeuse heen waardoor er een ruimte ontstaat tussen de kammen en de messen waardoor je een stukje kracht van de tondeuse verliest. Ook hierdoor kan de tondeuse sneller blijven hangen in de vacht.

De scheerkop: Het voordeel van een scheerkop is dan er geen ruimte tussen de kammen en de mesjes zit. Waardoor je de kracht van de tondeuse optimaal behoudt. Hierdoor blijft de tondeuse minder snel hangen. Daarnaast zijn er ook scheerkoppen waarbij de tanden verder uit elkaar staan wat ideaal is voor dikkere en vervilte vachten. We hebben scheerkoppen in verschillende lengtes waardoor je zelfs met een scheerkop de vacht vrij lang kunt houden! Een nadeel van een scheerkop is dat ze duurder zijn dan opzetkammen. Waardoor het vaak een behoorlijke duid in het zakje is als je jouw doodle op meerdere lengtes wilt scheren met meerdere scheerkoppen tijdens één trimsessie.

snap op systeem

Toebehoren voor de tondeuse

De tondeuse kan tijdens het scheren warm worden, daarnaast kunnen er haren in de kop of tussen de kammen blijft zitten. Dat scheert erg vervelend.

Daarom is het essentieel om een goede tondeuse spray aan te schaffen. De Trimmercide of Blade Ice spray zijn goede keuzes.

Mocht je meer vragen hebben over het scheren van jouw doodle dan helpen we je graag verder. Dit kan zowel telefonisch, via Whatsapp of mail.  

Vorig artikel Welke kam heeft mijn Doodle nodig?
Volgend artikel Nagels knippen bij je hond: Alles wat je moet weten

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden