Doorgaan naar inhoud
Help! Mijn Doodle is bang voor de waterblazer.

Help! Mijn Doodle is bang voor de waterblazer.

De waterblazer is een echte must voor Doodle baasjes, maar ook voor alle andere hondeneigenaren. Het is simpel gezegd een hondenföhn die erg praktisch in gebruik is. Overigens moeten sommige honden erg wennen aan het geluid en de blaaskracht die ineens op hen afkomt. Het is erg belangrijk om je hond gelijk vanaf 12 weken leeftijd te socialiseren met de waterblazer. In dit blog geven we een kort stappenplan over hoe je je hond het best kunt laten wennen aan dit blazende monster! 

Stap 1: 

Begin met een normale hand föhn. De eerste paar dagen blaas je alleen in de lucht en beloon je als de hond als hij rustig blijft. Blijft hij niet rustig? Neem dan meer afstand. Laat de föhn dan ergens achter in de tuin liggen en zachtjes de andere kant op blazen. Ga pas door naar de volgende stap als je hond zich normaal en ontspannen kan gedragen als de föhn aan staat in dezelfde ruimte 

Stap 2:  

Eerst zeg je "föhnen" ,blaas even kort met de föhn op zijn zachtst (niet direct in het gezicht maar op het lijf), en beloon direct met goedzo en een koekje. Herhaal dit meerdere malen. Let op de volgorde: eerst zeggen, dan blazen en dan belonen. Zo wordt het voorspelbaar wat er gaat gebeuren en kan je de hond waarschuwen dat er iets komt. Bouw langzaam uit naar iets langer. Zet de föhn pas harder als het op de zachtste stand helemaal goed gaat en je hond geen stress of angst vertoond. Als de hond wegloopt blijf dat gewoon zitten met de föhn en wacht tot hij terug komt. Soms heeft een hond een time-out even nodig. Doe daarom de oefening ook altijd met een losse hond. Zo kan de hond binnen zijn grenzen blijven. 

 Stap 3: 

 Als je hond zich ontspannen gedraagt tijdens de hardste stand van de hand föhn, kan je de waterblazer gebruiken. Van meeste blazers kan je het mondstuk afhalen. Dan blaast hij een stuk zachter. Doe precies hetzelfde als hierboven met de waterblazer zonder mondstuk en zet de blazer ook geleidelijk harder. Let op stress en angstsignalen. Je kan ook de afstand tussen jou en je hond vergroten als hij het nog spannend vind. 

 Stap 4: 

Doe het mondstukje op de blazer en herhaal stap 2 

 Stap 5: 

Als een blazer hard staat dan maakt het een hard geluid als je dicht op de hond zijn vacht gaat blazen. Meeste honden schrikken hiervan. Maak dit geluid door de blazer tegen je hand te blazen (zodat je dat geluid hoort) en de hond daarna te belonen. Herhaal de laatste 2 stappen zeker nog een paar dagen. 

 Stap 6: 

Nu kan je steeds dichterbij gaan met je blazer zodat hij dat geluid ook gaat horen op zijn eigen lijf. Doe alles stapje voor stapje en profiteer vervolgens van het gemak van een waterblazer!

Vorig artikel Wat is een waterblazer? En hoe gebruik je de waterblazer optimaal?
Volgend artikel Welke kleur Activet borstel is het meest geschikt voor mijn Doodle?

Een opmerking achterlaten

* Verplichte velden