Zu Inhalt springen
Nagelsknippen-hond

Nagels knippen bij je hond: Alles wat je moet weten

De nagels knippen van jouw hond is heel belangrijk voor zijn gezondheid. Te lange nagels kunnen ongemak en problemen veroorzaken. Maar hoe vaak moet je hondennagels knippen? En wanneer moet dit gebeuren? Wij geven je alle informatie die je nodig hebt, om ervoor te zorgen dat de nagels van je hond in topconditie blijven.

Waarom is het belangrijk om de nagels van je hond te knippen?

Te lange nagels kunnen verschillende problemen veroorzaken voor je hond. Wanneer de nagels te lang zijn, leidt dit tot irritatie bij het lopen en zelfs tot pijnlijke blessures. Lange nagels kunnen ook leiden tot ingegroeide nagels, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Het is dus belangrijk om regelmatig de nagels van je hond te knippen om deze problemen te voorkomen.

Hoe vaak moet je de nagels van je hond knippen?

De frequentie van het nagelknippen hangt af van de activiteit en levensstijl van je hond. Over het algemeen geldt dat honden die veel buiten rennen en spelen, hun nagels natuurlijk afslijten, waardoor je de nagels minder vaak hoeft te knippen. Honden die voornamelijk binnenshuis leven en weinig bewegen hebben vaker een knipbeurt nodig.

Een algemene richtlijn is om de nagels van je hond ongeveer elke 6 tot 8 weken te knippen. Maar houd altijd de lengte van de nagels in de gaten en pas de nagelknipbeurten aan indien nodig. Let erop dat het verstandiger is om regelmatig te knippen dan te lang te wachten. Te lange nagels kunnen meer problemen veroorzaken.

Hoe weet je wanneer de nagels van je hond geknipt moeten worden?

Door op de volgende tips te letten, weet jij wanneer het tijd is om de nagels van je hond te knippen. 

Geluid

Als je hond op harde oppervlakken loopt en je hoort een tikkend geluid, betekent dit dat de nagels te lang zijn en geknipt moeten worden.

Zichtbaarheid

In ideale omstandigheden moeten de nagels van je hond niet de grond raken wanneer hij staat. Als dit wel het geval is, mogen ze geknipt worden.

Comfort

Let op het ‘loopje’ van je hond. Als je merkt dat hij ongemakkelijk loopt, kan dit te maken hebben met te lange nagels.

Zichtbare witte lijn

Bij honden met lichte nagels kijk je of je een witte lijn in het midden van de nagel ziet. Deze lijn geeft aan waar het gevoelige deel van de nagel begint. Knip hier voorzichtig..

Tips voor het veilig knippen van de nagels van je hond

Het knippen van de nagels van je hond kan een uitdaging zijn, vooral als je hond angstig is of niet stil kan zitten. Hier zijn enkele tips om het knippen veilig en stressvrij te maken:

Stapsgewijs

Knip de nagels in kleine stappen, waarbij je steeds een klein stukje van de nagel afknipt. Dit voorkomt dat je per ongeluk te veel afknipt en de gevoelige delen raakt.

Beloning

Geef je hond na elke succesvolle knipbeurt een traktatie en beloon hem. Zo associeert hij het nagelknippen met iets positiefs.

Kies het juiste gereedschap

Gebruik een nagelknipper speciaal voor honden en zorg ervoor dat het scherp en schoon is. De Artero nageltang is de perfecte nagelschaar voor honden. Door het formaat en de vorm knip je erg gemakkelijk door de nagel heen. 

Furry Nagelschaar


Het is ook mogelijk om hondennagels te vijlen. Het voordeel hiervan is dat het minder stress en druk op de nagels uitoefent dan knippen. Met onze ideale nagelvijl kun je moeiteloos de scherpe randjes van de nagels wegwerken, waardoor het risico op splijten en scheuren wordt verminderd. 

Artero Nagelvijl

Nagelvijl Hond

Vraag om hulp

Als je hond erg angstig en druk is, vraag dan om hulp van een professional, zoals een dierenarts of een professionele trimmer.

Geduld

Wees geduldig en rustig tijdens het knippen. Als je gestrest bent, kan je hond dit aanvoelen en nerveus worden.

Zorg goed voor de nagels van jouw hond

Het knippen van de nagels van je hond is een belangrijk onderdeel van de verzorging en gezondheid van je trouwe viervoeter. Door regelmatig de nagels te knippen, zorg je ervoor dat je hond comfortabel en gelukkig blijft. Onthoud altijd dat geduld, beloningen en de juiste benadering essentieel zijn voor een stressvrije nagelknipbeurt.

Wil je meer tips en advies over de verzorging van je hond? Neem dan een kijkje in onze andere blogartikelen!
Vorheriger Artikel Welke tondeuse is geschikt voor het scheren van (Labra)doodles?
Nächster Artikel Puppy checklist: ben goed voorbereid!

Einen Kommentar hinterlassen

* Erforderliche Felder