Zu Inhalt springen
labradoodle knippen

Labradoodle knippen: stapsgewijze handleiding

Als het gaat om het knippen van een Labradoodle, is het essentieel om de juiste benodigdheden bij de hand te hebben. Een goed uitgevoerde knipbeurt zorgt er niet alleen voor dat je Labradoodle er weer fris uitziet, het bevordert ook de gezondheid van je harige vriend. In dit artikel voorzien we je van waardevolle tips en stappen waarmee jij je labradoodle helemaal zelf kan knippen. 

De juiste tools voor het knippen van een Labradoodle

Om een Labradoodle effectief te kunnen knippen, heb je de juiste tools nodig. Hier zijn volgens ons de essentiële benodigdheden die je nodig hebt.

 1. Hondentondeuse: Een kwalitatief hoogwaardige hondentondeuse is een absolute must. Zorg ervoor dat je een tondeuse kiest die geschikt is voor de vacht van je Labradoodle. Bij Doodle-Essentials vind je diverse tondeuses die geschikt zijn voor de vachtverzorging van doodles.
 2. Scherpe scharen: Investeer in trimscharen die speciaal zijn ontworpen voor het knippen van een hondenvacht. Je hebt scharen nodig voor het bijwerken van bepaalde gebieden, zoals de poten en het gezicht van je doodle. Zoals de ogen en poten schaar, de rechte werkschaar en de effileerschaar.
 3. Kam en borstel: Een kam en borstel zijn essentieel om de vacht van je Labradoodle klitvrij te houden. Zorg ervoor dat je een kam en borstel kiest die geschikt zijn voor de vachttextuur van doodles. Regelmatig kammen en borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Borstel altijd eerst de vacht en gebruik vervolgens een kam om te controleren of alle klitten uit de vacht zijn.
 4. Nageltang: Vergeet niet om een nageltang en eventueel een nagelvijl aan te schaffen. Regelmatig knippen van de nagels van je Labradoodle is belangrijk voor de algemene gezondheid van de hond en voorkomt dat de nagels te lang worden.

Andis AGC Tondeuse                     Werkschaar

tondeuse     

Het belang van een goede voorbereiding

Voordat je begint met het knippen van je Labradoodle, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te volgen:

 1. Bad en drogen: Was je Doodle goed met en zorg ervoor dat hij goed droog is voordat je begint met knippen. Een schone en droge vacht maakt het knippen makkelijker en voorkomt dat de tondeuse in de vacht blijft hangen. 
 2. Ontklitten: Controleer de vacht van je Doodle op klitten en verwijder ze voorzichtig met behulp van een kam en borstel. Klitten kunnen het knipproces bemoeilijken. Hulp nodig bij het ontklitten? Gebruik een ontklitlotionontklitspray of ontklitmesje.
 3. Comfortabele omgeving: Creëer een comfortabele en veilige omgeving voor het knippen van je Labradoodle. Zorg ervoor dat de ruimte goed verlicht is en vrij van afleidingen. Dit zal helpen om stress en angst bij je hond te verminderen. Af en toe je hond belonen tijdens de trimbeurt is zeker aan te raden. 

Cowboy Magic ontklitter                      Ontklitmesje Artero

Stapsgewijze handleiding voor het knippen van een Labradoodle

Nu je de juiste benodigdheden hebt en de nodige voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om te beginnen met het knippen van je Doodle. Volg deze stapsgewijze handleiding voor de beste resultaten:

 1. Trimmen van de vacht: Gebruik de hondentondeuse om de vacht van je Labradoodle gelijkmatig te trimmen. Begin met het trimmen van de rug en werk naar de zijkanten en de buik toe. Let op dat je de tondeuse in de richting van de haargroei beweegt voor een gladde afwerking.
 2. Bijwerken van het gezicht: Gebruik een scherpe schaar om het gezicht van je Labradoodle bij te werken. Knip voorzichtig rond de ogen, oren en snuit. Gebruik hiervoor de ogen en potenschaar. Deze heeft een ronde punt, dat maakt het extra veilig. 
 3. Trimmen van de poten: Knip de haren op de poten van je Labradoodle bij met behulp van een rechte werkschaar. Vergeet de voetzolen niet. 
 4. Nagels knippen: Knip voorzichtig de nagels van je Labradoodle met behulp van een nagelknipper. Zorg ervoor dat je alleen het uiteinde van de nagel knipt zodat je de huid vermijdt. Je kunt de nagels afwerken met een nagelvijl. Als je onzeker bent over het knippen van de nagels, vraag dan advies aan een professionele hondentrimmer.

Nazorg na de knipbeurt

Na het knippen van je Labradoodle is het belangrijk om de vacht van je Doodle goed te onderhouden. Hier zijn een aantal tips:

 1. Regelmatig borstelen: Blijft de vacht van je Labradoodle regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Een wekelijkse borstelsessie helpt ook bij het verwijderen van losse haren en bevordert een glanzende vacht.
 2. Hygiëne: Houd de oren, ogen en poten van je Labradoodle schoon en vrij van vuil en overtollig haar. Voor de oren en ogen hebben wij speciaal geschikte lotions en doekjes in het assortiment die je hiervoor goed kunt gebruiken. Controleer de huid regelmatig op tekenen van infectie of irritatie en raadpleeg indien nodig een dierenarts.

Knip als een professional 

Met de juiste benodigdheden, voorbereiding en technieken kun je professionele resultaten behalen bij het knippen van je Labradoodle. Volg de bovenstaande tips en richtlijnen, en zorg ervoor dat je geduldig en voorzichtig bent tijdens het proces. Zo gaat jouw Doodle weer fris en blij op avontuur. 🐾

Vorheriger Artikel De beste speelgoedkeuzes voor Doodles
Nächster Artikel De verschillende vachttypen van Doodles en hoe ze te verzorgen

Einen Kommentar hinterlassen

* Erforderliche Felder